Vem är din kattfisk?

Jag glömmer verkligen bort hur mycket jag gillar dokumentärfilm. Genren bortprioriteras alltid för något mer lättsmält (håller för tillfället på att kolla igenom de första säsongerna av Dawson's Creek och säsong tre av True Blood...). Jag gillar lättsmält. Livet är redan fyllt med tunga, svåra saker som det är. Och då orkar man inte sätta sig ner glad i hågen och plöja igenom Deer Hunter. Nej, det ska vara din bästa vän Bridget Jones, med en Alladinask och ett stort glas Cola light (eller vin för den som känner för det).

Dokumentärer alltså. Ibland behövs det tunga, svåra saker. Såg dokumentären Catfish ikväll och blev verkligen överraskad. Har läst spridda kommentarer om den på nätet och även sett den på Movieline men varit för snål för att köpa den. Allt jag läst om den har varit intressant, det hela verkade lite mystiskt. Ungefär som My kid could paint that, dokumentären om ett barn som blev erkänd konstnär men som det diskuterades hejvilt om hon verkligen gjorde konsten själv. Det visade sig dock att Catfish inte alls var särskilt mystisk utan övervägande tragisk. En historia om en kvinna som är så missnöjd med sin verklighet att hon skapar ett (eller snarare flera) alter ego på internet, och om killen som faller för hennes alter ego. Men det som gjorde mig riktigt fascinerad var frågan om den var en riktig dokumentär eller en regisserad, påhittad dokumentär, alltså en mockumentary. Det finns ingenting som säger att historien är påhittad men å andra sidan är det ju ett smart drag att marknadsföra en mockumentary som en vanlig dokumentär för att sedan lämna tittaren ovetandes om det man sett är på riktigt eller inte. Jag har för mig att min föreläsare på filmvetenskapen sade att filmen Konspiration 58 (som på låtsas hävdade att fotbolls-VM 1958 inte kunde ägt rum i Sverige) visades på SVT under genren dokumentär och att kanalen senare blev nerringd av arga tittare som ju visst kunde bevisa att fotbolls-VM ägde rum på Råsunda.

Hur som helst, jag gillar verkligen namnet och dess innebörd, Catfish. Satt länge och funderade på betydelsen och precis när jag trodde att de bara skulle lämna det osagt knöts filmen ihop med förklaringen; att kattfiskar piggar upp andra fiskar och håller dem vid liv. Och hur viktigt det är att som människa omge sig med mänskliga kattfiskar. Det var fint och rörande.

Skulle egentligen bara skrivit en snutt och sedan gått och lagt mig, men som vanligt väver jag ut i det oändliga. Suck suck. Godnatt!

Kommentarer

Vill du säga något?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Din email? (visas bara för mig)

Har du en blogg?

Låt höra!

Trackback
RSS 2.0