30 day challenge, nr 1

Jag vet inte varför jag gillar sånna här grejer, jag kanske bara är himla uttråkad men hur som helst så är det underhållande. Idag fyller jag år, så firar med att lägga upp första delen av en 30 day challenge. Orka lägga upp en grej per dag ändå, segdraget och tråkigt. Nejnej, ALLT NU. Bästa talesättet. Fast hälften nu får det bli, orkar inte göra hela. Enjoy!


1. Intrododuce yourself

Jag gillar mina hundar, spela gitarr, choklad och Half-life och ogillar 2½ män, folk som säger "det här är inte konst" om konstig konst och Gordon Ramsay.

 

2. A picture of you

 

 

3. Pictures of yourself from the last five years

2006

2007

2008

2009

2010


4. What's in your bag?

Plånbok, iPhone, nycklar, ACO cerat, fickspegel, huvudvärkstabletter, en penna.


5. A picture of your handwriting

Lite slarvig, men man kan i alla fall läsa det. Och en bonus; längsta ordet EVER. Betyder fobi för långa ord. Haaaaha. Tror dock att det har justerats lite för att göras roligt, orginalordet är inte lika långt. Men ändå, oh the irony.


6. Your current wish list
Utöver listan jag redan skrivit på bloggen;
xbox kinect, nya glasögon, en resa till Australien, en brownie från Paul A. Young

7. Favourite song of the week

L.I.F.E.G.O.E.S.O.N, Noah and the Whale

 

8. Something you've learned

Att Hippopotomonstroesquippedaliophobia betyder rädsla för långa ord, haha.


9. Your favourite movie

Jag gillar film. Kan inte bestämma enbart en. På stående fot, i varje kategori;

Thriller – De misstänkta & 12 apornas armé

Drama – Magnolia & There will be Blood

Musical – Hairspray & Moulin Rouge

Animerat – Monsters Inc & Hitta Nemo

Komedi – Monty Python and the Holy Grail & Legally Blonde

 

10. A TV-show you're currently addicted to

Förutom Vänner, 30 rock och Arrested Development: Modern Family!!

 

11. A place you've traveled to

Var i Auschwitz på skolresa i nian. Hade en himla tur eftersom bara en person från varje klass fick åka och alla blev lottade. Ville så himla gärna åka men kände att det inte var någon idé att hoppas. Hjärtattack när jag fick reda på att jag hade haft turen att få åka. Nuförtiden när jag inte vinner saker (vilket ju händer ganska ofta) tänker jag att "jaja, jag fick i alla fall åka till Auschwitz". Resan var fantastisk och helt otrolig, kan verkligen inte fatta att jag stod på platsen där förintelsens epicentrum tog plats. Hela resan genom Sverige och Polen var regnig, blåsig och grå. Efter två dagar kom vi fram till Auschwitz och så fort vi klev ut bussen kom solen fram. Fåglarna kvittrade, gräset var grönt och torrt, vi kunde ta av oss alla jackor och halsdukar och mysa i solskenet. Och så gick vi in i lägret och ba "här står vi och njuter av solen och för 50 år sedan dog flera miljoner människor på den här platsen. Det KAN ju inte vara sant?". Totalt surrealistiskt. Jag tror att vi alla kände samma sak, det gick absolut inte att greppa.


12. Your favourite fictional book

Moment 22, alla vänner som läser bloggen känner väl till det vid det här laget. Läste de första kapitlen när jag var femton men fattade inte riktigt grejen. Försökte sedan igen när jag var arton, alltså våren 2006, och då jävlar! Satt på bussen hem från skolan, i 45 minuter, varje dag under hela maj och myste med min bok. Dagens höjdpunkt. Har läst om den kanske tre gånger och har förmodligen läst de bästa kapitlen femton gånger. Det slutar aldrig vara roligt!


13. Your favourite non-fictional book

I hjärtat av havet. Gillar inte riktigt based on a true story-böcker. Det blir alltid för mycket weepy-gleepy. Men I hjärtat av havet är fantastisk. Handlar om valfångare från Nantucket i början av 1800-talet. Låter som ett hyfsat torrt ämne, men vilken historia! Helt otroligt, det KAN inte ha hänt på riktigt. Fast det gjorde det. Helt sjukt.

14. Favorite Picture of yourself ALL TIME - Why?

På resa till Brighton med kära Londonvänner, jag var på lite taskigt humör hela resan. Blåsigt som fan. Men när vi var nere vid piren blev alla på jättegott humör, vi sprang omkring och tog bilder, sprang vid vattnet, plockade stenar. Och så hittade vi det här fina konstverket och jag ser ut att vara jätteglad och lycklig. Vilket jag ju var! Hoho.

 

15. A photo of something that makes you happyFår mig ALLTID på gott humör:


http://failblog.org/


http://win.failblog.org/

Kurs-skoj

Har hittat massor av roliga kurser och utbildningar i diverse digitala designinriktningar, det är helt otroligt vilken valmöjlighet man har. Man kan verkligen läsa vad som helst! Fantastiskt! Står fast vid att Speldesign och Grafik på Högskolan på Gotland är det slutgiltiga målet. Har plockat ut några av de kurser som verkar bäst och sammanställt mitt schema för det kommande året. Måste bara se till att mina betyg räcker, att mina områdesbehörigheter stämmer, mina arbetsprover fixas, min dator har alla installerade program osv. Plus att jag ska ha tid att skissa bättre och möjligtvis läsa en kurs i skissteknik. Och dessutom läsa franska på Sorbonne nångång nästa år. Hm. Så mycket kurser, så lite tid, så lite CSN. Hur skall det gå...?


April 2011

Programmering A, Komvux, Distans

Juni - Aug 2011

Introduktion till spelprogrammering, 15 Hp, Distans

Sept - Jan 2011

3D modelling, 15 Hp, Distans
Grundkurs i 3D-grafik, 15 Hp, Distans

Jan - Maj 2012

3D grafisk modellering, 7,5 Hp,  Distans
3D grafisk animering, 7,5 Hp Distans

Bränd kaka

Det blåser här i Malmö som om det inte finns någon morgondag. Vågar inte gå ut, vill inte ha en blomkruka i huvudet. Sysselsätter mig med trevliga inomhusaktiviteter såsom att baka. Hittade ett recept på Arlakökets iPhoneapp (är inte bara tekniknörd, utan även baknörd. Double win!) som jag testade nu. Kakan fick stå inne dubbelt så lång tid som receptet sade, eftersom den verkade lite för kletig i mitten. Och nu när jag tog ut den var den lite bränd ovanpå och torr inuti. Suck. Why bother? Men kan ju skylla det på att jag fastnade framför trailern för ett nytt spel som släpps i maj, nämligen L.A Noire. Herre min je, kan vara det bästa som hänt någonsin, i alla fall enligt trailern. Någon på företaget som gör spelet sade att speltiden skulle vara uppåt 30 timmar, minus sidouppdrag och grejer. Helt sjukt, inte ens mastodontspelet Half Life 2 kom upp i den längden. Så exalterad, jag står inte ut. 20 maj alltså. Ska skriva upp i min kalender!

Min födelsedag är på intågande om några veckor, kommer bli så himla fint. Förra året var jag i London precis dagarna innan och shoppade på Primark, åt Ben & Jerry's och promenerade runt i vårsolen. Och året innan det skrev jag högskoleprov och gick på pub på Church Street (och fick fina presenter!). Samma människor inblandade båda gångerna. Känns tråkigt att bryta ett vinnande koncept men ännu en resa till London känns inte aktuellt, inte just nu i alla fall. I år kommer mamma och pappa och valpen ner hit till Malmö, kommer bli himla mys.

Förutom att få stopp på alla tsunamis, jordbävningar, kärnreaktorkatastrofer, svält och djurplågerier önskar jag mig följande;

- Två lasersvärd som jag och Adri kan slåss med (och som låter när de slås mot varandra!).
- En växt som inte dör bara för att man glömmer att vattna den
- Ett par skor med klack som inte skaver
- Ett spel baserat på Boardwalk Empire
- Att kunna äta päron
- Ett recept på den ultimata kladdkakan
- En ny frisyr
- Att Red Hot Chili Peppers släpper en ny skiva
- Att se A Chorus Line igen. Och Spamalot!

Nu är det dags för något-bränd-men-ändå-god-kladdkaka. Tallyho!


Två filmer

I helgen fortsatte jag mitt nyhårslöfte om att se mera film, i form av The Adjustment Bureau och The Fighter (båda tillsammans med kära syster).


Den började bra, och historien är jättesmart. Kommer från novellen Adjustment Team av Philip K. Dick och går ut på att det finns en "Adjustment Bureau" som ser till att allt sker enligt en viss förutbestämd ordning. Politikern David Norris träffar Elise Sellas, vilket enligt The Adjustment Bureau inte ska hända. När de två återigen träffas tar byrån till åtgärder för att hålla de två isär, eftersom det inte är meningen att de ska vara ihop. Men Norris och Sellas vill inte spela efter byråns regler....

Låter riktigt juicy! Men filmen tappar lite runt mitten och den där intesiva slutspurten som t.ex. Inception har ett praktexempel på, infinner sig aldrig. Det är synd, eftersom den innehåller mycket av det som både jag och Adri gillar; Science Fiction, Thriller och Romantik. Dessutom var det för mycket vita män. Eller rättare sagt BARA vita män. Plus en kvinna och en svart kille. Dude, that's sooo 50 years ago. Jag och Adri hade mycket ingående konversationer om hur vi hade gjort filmen bättre, haha.Till skillnad från Adjustment Bureau såg vi The Fighter hemma på en liten datorskärm. Inte det bästa formatet tyvärr. Men filmen var i alla fall riktigt bra, mest p.g.a. Christian Bale. Jag har aldrig riktigt tyckt att han är särskilt bra, mest lite träig, men NUUU fick jag se en riktigt talangfull Bale. Helt fantastiskt! Värd att se enbart för hans rollprestation.

Tisdag

Lite konstig dag idag, vet inte riktigt vad den har gått åt till. Gick upp rejält sent, kanske därför det känns som att dagen tog slut på några timmar. Men pallrade mig iväg till gymmet och stod på crosstrainern i en timme. Det är konstigt att jag har ork till att gymma i en timme när ALL annan form av träning får mig att kräkas, om man bortser från simning och yoga och dylikt. Spinning, cykling, gruppträning, löpband, roddmaskin, styrketräning; Jag blir less efter mindre än två minuter. Fy. Men crosstrainer blir aldrig tråkigt, vet ej varför. Så en timme blev det.
Och efter det middag, sedan kolla på film, sedan prata med mamma, sedan kolla studier och högskolor osv. Har skickat in ansökan för sommarkurser och nu börjat kolla på kurser och program till hösten och även vilka kurser jag ska läsa på komvux denna våren. Det spelar ingen roll hur många timmar man spenderar framför studera, studentum, allastudier, allafolkhogskolor osv osv osv, man blir aldrig färdig. Finns alltid en ny grej eller ny kurs eller information att kolla efter. Uuuh. Men men, får hoppas att det leder till någonting i slutändan.

Puffin & Bellus

Var hemma hos mamma och pappa förra veckan och kom nu på att jag tog lite bilder!
Utbildning

Mötet på studievägledningen igår gick förvånansvärt bra. Pratade mest om programmering och om n på Gotland där Speldesign och Grafik-utbildningen finns som jag vill läsa. 3 år, med möjlig utlandstermin, och antagning enbart baserat på arbetsprover. Hm. Tricky tricky. Studievägledarkillen sade att arbetsprovet inte handlade om programmering och kodning utan om estetik och skapande. Så ska nog söka utbildningen och göra intagningsprovet för att se vad det handlar om. Frågan är, om jag skulle bli antagen, om jag är redo att påbörja en utbildning. Hur kan jag vet att jag inte ändrar mig halvvägs igenom och hoppar av? Uh. Skulle inte vara jordens undergång, men ändå. Slöseri med tid och CSN. Och flytta till Gotland? Hm. Jag vet ännu inte om jag gillar tanken eller inte. Positivt är att det är vackert, massor av kyrkoruiner, medeltidsveckor och spännande historia. Negativt; det ligger ASLÅNGT BORT. Finns det ens en flygplats? Hur dyrt är inte det flyget i sånna fall? Och båtarna, hur dyrt är inte DET? Och alla stockholmare...Hm. Ja. Men lär ju vara roligare än att plugga i Luleå eller Blekige.

Uh, så mycket frågor, de tar aldrig slut. Vi får se hur det urartar helt enkelt!

Hello World

Jag är mycket imponerad av studievägledningen här i Malmö.

Efter att ha insett motgångarna i jobbsökningen har jag börjat inrikta mig på studier istället. Det är trots allt mitt starka kort här i livet. Börjar inte längre hata tanken på att påbörja en längre utbildning till hösten eller våren. Inte så mycket för att jag absolut vill vara färdigutbildad tidigt utan snarare för att det helt enkelt är enklast så.
Men att välja vad man vill bli är svårt alltså. Har nu efter 4½ år gett upp tanken på psykolog. Det går inte, jag kommer aldrig komma upp i 1,8 på högskoleprovet. Och utöver det, spendera 5 år av sjukligt intensiva studier för att sedan ge upp hela mitt liv åt att jobba ihärdigt. Värt? Kanske. Men är det inte bättre att välja sin favorithobby som jobb istället, så slipper man jobba?

Så imorrn ska jag till studievägledaren för Malmö Stad och prata om dataprogrammering. Jag är helt livrädd. Datorer och teknik. Uh. Skrämmande. Men när jag tänker på det så är det helt rätt. Vad har jag hållt på med hela mitt liv? Jo. SPEL. Jag började när jag var typ 7 år och spelade Sonic, Alex Kidd, Asterix, Alien, Quackshot, Lejonkungen. När våra kära SEGA-konsoller spelats sönder gick vi över till dator. Jag fick hundratals CD-skivor av Göran fyllda med demo-spel som jag gång på gång installerade på datorn, allt från backpacker, zombiespel, the sims, roller coaster tycoon till thief (som jag och adri spelade ihop, jag tryckte på knapparna för knivar, påkar och flashboms och hon styrde och sköt pilar), Hexen, galna skjutspel och designa-ditt-framtida-hem-spel (som var en MS-dos-fil, vad det nu var för något). Köpte sedan min första Xbox för mitt första studiebidrag när jag var 16. Och första spelet var....SSX. Har fortfarande kvar det, bästa sportspelet nånsin. Och köpte sedan Xbox 360 för min första lönecheck när jag var 19. Och första spelet blev mitt favoritspel, Half life. Xboxen är en verkligen en av mina käraste ägodelar. Det var det första jag tänkte på när jag jobbat en månad på Grodan och fick lönespecen i handen, "Nu kan jag äntligen köpa en ny Xbox!". Min första ägodel JAG köpt för pengar JAG har tjänat.
Det är så uppenbart att spel är mitt stora intresse. Jag gillar fortfarande konst såklart, och spela gitarr och film, herregud FILM. Det finns så mycket jag vill hinna med men jag har bara ett liv på mig. Och allt det här kan jag fortfarande hålla på med, men spelen KAN jag, jag vet vad det handlar om. Konstnär, gitarrist, regissör. Uh. Jobbigt. Nej. Men spelprogrammerare, DET kan jag fixa. Jag måste bara lära mig att programmera. Meeeen, hur svårt kan det vara, kodning höll vi ju på med redan när vi var 14 och öppnade lunarstormkonton. Och bloggen, den är ju kodad. Jag har ett hum om det iaf, och hur mycket mer än så krävs?

Så ja, studievägledaren imorrn alltså, för att ta reda på vilka grundkurser i programmering det finns. Och om det verkar helt hopplöst jobbigt har jag ju som tur är andra intressen som kan bli mitt yrke. Film-grejen känns inte så himla avlägsen. Speciellt inte efter att ha sett Black Swan. Herreminlillajesus, vilken film! Det finns inget jag kan säga om den som gör den rättvisa. Förutom att jag önskar att jag hade gjort den själv.

Hm. Ja. Det blev långt. För många tankar. Men det kändes bra att skriva av sig. Hoppas ni alla mår bra! Tallyho!

PS, Grattis Sara på födelsedagen.

PS 2, den första programmeraren var en brittisk kvinna på 1800-talet.

PS 3, ha en fin 8e mars!

RSS 2.0